alçada de la vinya: 200-700 m │hectàrees de vinya: 1.900 │pluviometría anual: 450 mm │temperatura mitjana anual: 15 ° │ viticultors: 700 │cellers inscrits: 59
Al Montsant s’han elaborat històricament vins des de sempre, encara que amb anterioritat a la seva denominació d’origen tota la seva producció es comercialitzava a granel. La Denominació d’Origen Montsant va néixer el 2001 integrada per municipis i cellers que, fins aleshores, van formar part la subzona de Falset dins la DO Tarragona. No obstant això, des dels seus inicis ha protagonitzat un dels creixements més espectaculars del nostre país, i les xifres segueixen en augment.
Aquesta jove denominació rep el nom del massís rocós Montsant i en l’actualitat hi ha inscrites prop de 2.000 hectàrees de vinya, les quals s’estenen al llarg d’espectaculars turons, compartint vessants juntament amb ametllers, oliveres i pins, conreats en altituds que van des els 200 fins als 700 m sobre el nivell del mar. The following tips will allow you to select a lady.
Situació, clima i sòl
La DO Montsant es concentra en un territori en forma de ferradura al voltant de la prestigiosa DOQ Priorat, que s’estén per 16 municipis, la majoria a la comarca del Priorat, excepte alguns de la Ribera d’Ebre. Pel nord la DO queda recolzada per les serres de Montsant i La Llena, que la connecten amb les frondoses Muntanyes de Prades. Per llevant, els límits els marca la serralada prelitoral d’Argentera, la Mola de Colldejou i Llaberia, que ens anuncien la presència propera del mar; en el costat oposat, a ponent, trobem les serres de La Figuera i del Tormo, mentre que pel sud, el territori es torna més obert, cap al riu Ebre, on s’encaminen els rius Siurana i Montsant, que juntament amb la riera de Capçanes són els cursos d’aigua que reguen el territori.
Una dada important a tenir en compte és el clima de zona, que s’estableix com a mediterrani, però el fet d’estar envoltada de muntanyes que l’aïllen dels efectes del mar fa que el seu clima tingui també una certa continentalitat. D’altra banda, les pluges es concentren a la tardor i primavera, de manera que durant els mesos de juliol i agost es registra un dèficit hídric important, el qual es mitiga, en part, amb la humitat que aporten els vents que arriben del mar durant aquest període. No obstant això, donada l’orografia abrupta de la DO Montsant, podem trobar infinitat de microclimes que fan que cada parcel·la vitícola tingui característiques especials.
Varietats
Les vinyes són, en la seva gran majoria, ceps vells de garnatxa blanca i negra, carinyena i macabeu, encara que també es troben plantacions més modernes amb ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot i syrah, entre d’altres, les quals s’han adaptat bé a tot el territori. Cal destacar que el cultiu de la vinya no ha estat l’únic ingrés econòmic de les famílies de la zona, pel que és fàcil trobar moltes vinyes centenàries cultivats de forma tradicional. Són ceps i vinyes que han vist el pas del temps durant generacions i que en algun moment no han estat rendibles, però avui aquestes soques retorçades i d’escassa producció adquireixen un alt valor vitivinícola.
Blanques
Varietats autoritzades i recomanades: Garnatxa blanca, Macabeu, Moscatell de gra petit, Pansal, Chardonnay.
Negres
Varietats autoritzades i recomanades: Garnatxa negra, Garnatxa peluda, Samsó (Carinyena), Cabernet sauvignon, Merlot, Monastrell, Picapoll negre, Syrah, Ull de llebre.
Els vins
Els vins negres són els més comuns a la DO Montsant, atès que més del 90% de la producció de raïm correspon a varietats negres. Entre aquestes, destaquen la garnatxa i la carinyena, les varietats històriques del territori, les més ben adaptades a les seves condicions i que transmeten millor la identitat de la zona.
La garnatxa negra té un perfil aromàtic molt sensual, de gran complexitat, i produeix vins ben estructurats. La carinyena, també anomenada samsó a la zona, és aromàticament molt intensa, i produeix vins de grau moderat i amb molt bona acidesa.
Els vins blancs s’elaboren principalment amb garnatxa blanca i macabeu. Es distingeixen per la sedositat, l’estructura i per aromes elegants i subtils.
Els vins rosats han anat guanyant presència amb els anys. Són intensos al nas, sedosos en boca i destaquen per les seves aromes afruitats.
D’altra banda, són de llarga tradició en aquesta zona els vins generosos. Dolços, rancis i misteles que han recuperat en els últims anys el seu antic prestigi com a producte gourmet.
Actualitat i futur
La trajectòria fulgurant, però segura, de la DO Montsant des de la seva fundació fa 15 anys, no ha de sorprendre a ningú: el creixement del nombre de cellers inscrits ha fet que molts joves tornin a la comarca a treballar en la seva pròpia empresa, i això ha aixecat no només el Montsant, sinó també al Priorat.
Si bé a l’inici dels vins van ser mal interpretats pels comercials que els venien, ara l’argument comercial ja no està lligat al prestigi de la propera DOQ Priorat. Ara els vins del Montsant tenen entitat pròpia, la gent els consumeix perquè han captat la seva intrínseca qualitat i també una relació qualitat-preu normalment avantatjosa per al consumidor, tot i que també en la gamma alta han aparegut alguns vins que s’han convertit icones del vi català , com ara el Teixar de Vinyes Domènech que ostenta la prestigiosa denominació Vi de Finca. També aquí els cellers cooperatives realitzen una tasca impressionant; Capçanes, Masroig, Ulldemolins i Cornudella, i són els quatre pilars sense els quals la DO trontollaria.
En els últims tres anys la presència de cabernet i merlot en els vins negres ha disminuït o fins i tot desaparegut en molts casos: encara que es confia plenament en la syrah per “modernitzar” els vins, o bé per afegir color i notes de fruita negra, violeta i regalèssia, que sembla que agraden als consumidors.
El blanc al Montsant és escàs, però excepcional. Normalment està basat en garnatxa blanca, i pot ser complementat amb macabeu. Els treballs d’unes quants cellers són el testimoni cada any de l’excel·lència dels vins blancs, on per ara hi ha poques referències, però la majoria de qualitat excepcional. Avui, sense cap por, ja podem dir adéu a la chardonnay en la DO Montsant.


Deixa un comentari